Erişkin insan kalbi istirahat sırasında dakikada ortalama 60 ile 100 arasında kasılıp gevşer. Yani kalp hızımız bir başka deyişle nabız hızımız ortalama 60 ile 100 arasında herhangi bir sayı olabilir. Egzersizle veya stresle ile ateşlenmekle, hastalık haliyle kalp hızımız artar. Çünkü bu gibi durumlarda vücudun oksijen ve besin ihtiyacı artmıştır, kalp de daha hızlı çalışarak bu ihtiyacı karşılamaya çalışır. Dinlenme veya uyku sırasında kalp hızımız yavaşlar. Bazı kişilerde özellikle düzenli egzersiz yapanlarda kalp (nabız) hızı 50/dk dolayında olabilir.
Kalbimizin kasılması ve gevşemesi için elektriksel uyarana gereksinimi vardır. Bu elektriksel uyarı kalbin sağ kulakçığında “sinüs düğümü” adı verdiğimiz bir alanda otomatik olarak ortaya çıkar ve tüm kalbe yayılır. Sinüs düğümü vücudun gereksinimine göre kalbin hızını yavaşlatır veya artırabilir.
Buradan çıkan elektrik uyarılar özel ileti yollarıyla önce kalbin kulakçıklarına sonra da karıncıklarına yayılır. Bu yayılım sırasında bir gecikme veya iletilememe sorunu olursa bu duruma “blok” adı verilir. Blok teşhisi EKG ile konabilir. Çok çeşitli blok türleri vardır; bazıları belirti vermez; bazıları kalbin çalışmasını yavaşlattığı hatta duraklamalara sebep olduğu için bayılma (senkop) ataklarına sebep olur. Kalp hızı belirli bir sayının altına düştüğünde (bu sayı kişinin yaşına ve kişinin o sırada bulunduğu ortama göre değişebilir) göz kararması, baş dönmesi, halsizlik ve nihayetinde ani bayılma (senkop) atakları ortaya çıkar.
Diğer yandan kalp yetersizliği hastalarının bir bölümünde aşırı kalp büyümesinden dolayı sağ ve sol karıncıkların kasılmalarında harmoni bozulur ve kalp verimli kasılmaz hale gelir. Bu gibi kişilerde sağ ve sol karıncığı elektriksel olarak aynı anda uyarmakla her iki karıncığın senkron olarak kasılmasını sağlamak ve kalbin verimliliğini bir derece daha artırmak mümkün olmaktadır.
Kalp pili kimlere takılır:
- Kalp ileti bozukluğu, bloklar: Hastada bayılma (senkop) atakları veya halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, göz kararması vardır. Sinüs düğümünden çıkan elektrik uyaran sayısının yeterli sayıda olmadığı veya karıncıklara iletilemediği durumlarda, kalp hızı çok yavaşladığı, kalp duraklamaları (kalp durması) olduğu için kalp pili takılır.
- Kalp yetersizliği: Kalp yetersizliği hastalarının bir bölümünde, ilaç tedavisine ek olarak gerekebilir. Sağ karıncık ile sol karıncığın kasılmasının senkron hale getirdiği için ilave yarar sağlayabilir.
Prof. Dr. Ali Serdar Fak, http://www.draliserdarfak
Ayrıca yararlı olabilir: