Sıcak çarpması herkes için tehlikelidir. Ancak kalp hastalıkları özellikle kalp yetersizliği olanlarda bu risk daha fazladır.

Çünkü:

  1. Kalp yetersizliği olanlarda sıcak hava kalbin yükünü artırır.
  2. Kalp yetersizliğinin tedavisi için kullandığımız ilaçların sıcak havada etkileri değişebilir.
  3. Kalp yetersizliği olanlar sıcak havadan ve yol açacağı tehlikelerden daha hızlı ve daha fazla etkilenirler.

Lütfen dikkat edin:

  • Sıcak havada uygun saatler: Günün en sıcak olduğu saatlerde 11.00 -16.00 arasında zorunlu değilseniz dışarıda olmayın.
  • Sıcak havada uygun mekanlar: Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayın. Kolayca havalanan, serin ve gölge yerleri tercih edin.
  • Sıcak havada nasıl giyinmeli: Güneş ışığını yansıtacak açık renk kıyafetler, pamuklu veya keten giysiler tercih edin. Şapka, güneş gözlüğü, güneş şemsiyesi kullanın.
  • Sıcak havada beslenme: Çay, kahve veya kolalı içecekler vücuttan sıvı kaybını artırır; böyle günlerde bu içecekleri azaltın; tercih etmeyin. Bol sıvı için. Normal bir günde en az 2000 – 2500 cc (2-2,5 lt) su – sıvı ihtiyacımız vardır. Sıcak hava dalgası esnasında daha fazla sıvı almanız gerekir. En iyisi su veya doğal maden suyudur. Maden sularında tuz (sodyum tuzu) fazla olabilir, doktorunuza danışın. Hafif yemekler tüketin. Bol olarak çiğ sebze ve meyve tüketin.
  • Sıcak havada kalp yetersizliği ilaçları: İdrar söktürücü ve kalp koruyucu ilaçlar özellikle sıcak havada vücuttan elektrolit kaybına ve tansiyon (kan basıncı) düşmesine sebep olabilir. İdrar söktürücü ilaç dozunu azaltmak gerekebilir, bu durumu doktorunuz ile mutlaka konuşun. Elektrolit kaybına karşı, potasyum ve magnezyum içeren yeşil sebze ve meyve tüketiminizi artırın. Her gün iki porsiyon salata (kıvırcık ve yeşil ağırlıklı) ve en az iki meyve tüketin.
  • Sıcak havada hareket ve egzersiz: Doğrudan güneş altında egzersiz yapmayın. Alışık olduğunuz miktardaki eforu mutlaka sabah 11:00 öncesi akşam güneş battıktan sonra yapın. Mümkünse sıcak hava dalgası geçene dek dış ortamda egzersiz yapmaya ara verin. 

Aşağıdaki sayfalarımız da yararlı olabilir: 

Kalp yetersizliği teşhisi kondu, ne yapmalıyım?

Kalp yetersizliğinin tedavisi nasıldır?

Sıcak çarpmasının belirtileri nedir?