Holter EKG vücudunuzda göğüs bölgenize geçici olarak yapıştırılmış olan elektrotlarla kalbinizin elektrik aktivitesini (elektrik sinyallerinizi) sürekli kayıt eden bir cihazdır. Aritmi (ritim bozuklukları) teşhisinde en temel tanı yöntemlerinden birisidir. Elektrotların algıladığı elektrik sinyalleri kablolarla üzerinizde / cebinizde taşıdığınız küçük kayıt cihazına aktarılır, depolanır ve işlenir.

Bilmenizde / dikkat etmenizde yarar var:

  1. Holter EKG takılınca duş almak /yüzmek dışında günlük tüm aktivitelerinizi yapabilirsiniz. Spor yapabilir, işinize devam edebilirsiniz. Elektrikli cihaz, elektronik cihaz, bilgisayar, cep telefonu vb. kullanabilirsiniz. Holter EKG, zaten normal günlük yaşam (efor, çalışma, uyku, spor vb.) sırasında olabilecek ritim bozukluklarını (aritmileri) saptamak amacıyla takılmıştır.
  2. Düzenli kullandığınız ilaçlarınızı varsa ve doktorunuz size aksini belirtmediyse ilaçlarınızı alabilirsiniz, Holter EKG kaydı açısından engel yoktur.
  3. Cihaz üzerinizdeyken kalp ile ilgili olduğunu düşündüğünüz herhangi bir yakınmanız olursa cihaz takılırken size gösterilen “semptom / şikayet” düğmesine basabilirsiniz. Bir kez basmanız yeterlidir. Gün içinde gerekirse birden çok defalar basabilirsiniz. Düğmeye basmanız, kalp ritminiz ile şikayetleriniz arasında bağlantı olup olmadığı konusunda bize yol gösterecektir.
  4. Holter EKG cihazı radyasyon yaymaz, böyle bir özelliği, teknolojisi söz konusu değildir. Size veya çevrenize vereceği bir zarar yoktur.
  5. Holter EKG cihazı kalbinize elektrik uyarısı vermez sadece bir kayıt cihazıdır.
  6. Bazen vücudunuzdaki elektrotlar ter vb nedenlerle ciltten ayrılabilir, yerinden kayıp çıkabilir. Bu durum kayıt kalitesini etkileyebilir.  Böyle bir durumda size verilen yedek elektrotları kullanabilirsiniz.
    1. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi kabloların renklerine dikkat ederek yeni elektrotları doğru yerlere yerleştirin.
    2. Yeni elektrotları yerleştirmeden önce cildinizin temiz ve kuru olmasına dikkat edin. Tüysüz / kılsız bir bölgeyi tercih edin, tüyler elektrotun cilt ile tam temasını engeller; tüysüz bir bölge için bir kaç cm farklı yere kaydırabilirsiniz.
    3. Yerinden çıkmış elektrotları yenilerken cihazın başka bir düğmesine basmanıza veya pilini çıkarmanıza gerek yoktur.
    4. Yedek elektrot kullanmanız gerektiyse cihazı teslim ederken bu durumu ve saatini sağlık görevlimize bildirin.

Holter EKG cihazımızın elektrot yerleşimleri

Dikkat:

Yapabileceğinizden emin değilseniz elektrot yenileme işlemini yapmak zorunda değilsiniz, bir veya iki elektrot çıksa da kayıt devam edebilir. Yeterli kayıt kalitesi elde edilememişse kaydınızı tekrarlarız, endişe etmeyin.

Prof. Dr. Ali Serdar Fak

www.draliserdarfak.com

Aşağıdaki sayfalarımız da konuyla ilgilidir:

Aritmi nedir, teşhis ve tedavileri nasıldır ?

Kablosuz ritim takibi mümkün mü?