Çarpıntı çok sık görülen bir şikâyettir çünkü çok basit nedenler de çarpıntıya sebep olabilir. Örneğin heyecan, sevinç, öfke, kafeinli gıda veya ilaçların fazla tüketimi, stres gibi durumlar çarpıntıya sebep olabilir. Her çarpıntı kalp hastalığı veya ritim bozukluğu (aritmi) işareti değildir ancak önemli kalp hastalıkları hatta hayati ritim bozuklukları da çarpıntı ile belirti verebilir. Önemli olan çok sık görülen önemsiz çarpıntılar ile seyrek görülen önemli ve hayati çarpıntıları ayrıt edebilmektir.
Kalp doktorlarına, bizlere çarpıntı yakınması ile gelen kişilerin büyük çoğunluğunda önemli bir kalp sorunu bulmayız. Çoğu kişide “ekstrasistol” dediğimiz ve zaten çoğu sağlıklı kişide var olan anlık ilave atımlar bulunur. Bu atımların sayısı, sıklığı yukarıda sayılan nedenlerden biriyle artmış olabilir veya kişi bu atımları bir nedenle daha fazla fark eder hale gelmiş olabilir. Her türlü stres, heyecan, fazla kafein (çay, kahve, kolalı içecekler) uykusuzluk, nezle / soğuk algınlığı ilaçları ekstrasistol sıklığını ve şiddetini artırır. Hipertansiyonu olanların, aritmisi olanların nezle / soğuk algınlığı ilaç kullanımına dikkat etmesinde yarar vardır.
Çarpıntı ne zaman, hangi durumda önemlidir?
Öncelikle kişinin bilinen kalp hastalığı, kalp krizi, kalp yetersizliği veya hipertansiyon öyküsü varsa veya kişide bu gibi hastalıkların riski yüksekse çarpıntıyı önemsemek gerekir. Çarpıntı ile birlikte baş dönmesi, göz kararması, fenalık hissi veya bayılma gibi ilave yakınmalar varsa çarpıntı önemli hatta yaşamsal bir hastalığın işareti olabilir. Çarpıntı sebepsiz oluyor, aniden başlıyor ve ataklar halinde geliyorsa yine önemli bir ritim bozukluğuna işaret edebilir. Kişinin birinci derece yakınlarında ani ölüm ve bayılma öyküsü varsa o zaman çarpıntı önemli bir aritmi işareti sayılabilir ve mutlaka araştırılmalıdır.
En sık önemli aritmi atriyal fibrilasyondur. Bu aritmi kalbin düzensiz atmasıdır. Tedavi edilmezse kalp içinde oluşan küçük pıhtıcıklar atardamara gidierek, tıkanmaya ve inmeye (felce) sebep olabilir.
Çarpıntı halinde hangi tetkikler gerekebilir?
İyi bir muayene, ardından tam kan sayımı, tiroid tekikleri, EKG, Holter EKG, ve ekokardiyografi ilk basamak tetkiklerdir. Ardından uzun dönem ritim takibi ve ileri tetkikler gerekebilir. Sizi rahatsız eden çarpıntılarınız varsa veya aritmi şüpheniz varsa Holter EKG veya kablosuz Holter akıllı cihazlarımız ile uzun dönem ritim takibi için BU LİNKTEN bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Çarpıntınız hakkında yardım almak, görüntülü görüşme yapmak isterseniz tıklayabilirsiniz.
Kablosuz akıllı (smart) Holter cihazı hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.