Kalp yetersizliği nedir?

Kalp yetersizliği kalbin kan dolaşımını sağlamaktaki yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalp yetersizliği kronik bir hastalıktır; alevlenme ve iyileşme dönemleriyle seyreder.

Kalp yetersizliği yaşam süresini kısaltan ve ölüm riski yüksek bir hastalıktır.

Kalp yetersizliğinin sebepleri nedir?

Kalbin kasılma kuvvetini veya gevşeme yeteneğini azaltan çok çeşitli nedenler ve hastalıklar kalp yetersizliğine sebep olur.

En sık sebepler koroner kalp hastalığı (kalp krizi, kalp kasında hasara sebep olur ve kalbin kasılma gücünü azaltır), hipertansiyon (yüksek kan basıncı), kalp kapak hastalıkları, doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopatiler) dir.

Kronik akciğer hastalıkları da (kronik bronşit ve amfizem) akciğer damar yatağında basınç artışına neden olur ve bu durum akciğerlere kan gönderen sağ kalp için bir yük oluşturur ve sağ kalp yetersizliği gelişir.

Kalp yetersizliğinin belirtileri nedir?

En sık olarak nefes darlığı ve çabuk yorulma yakınmaları gelişir. Ayaklarda şişme, çarpıntı da sık görülür. Ayrıca hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi yakınmalar da kalp yetersizliğine eşlik edebilir.

Kalp yetersizliğinde nefes darlığı önceleri ağır eforla ortaya çıkar, hastalık ilerledikçe daha hafif eforlarla da nefes darlığı hissedilir.

İleri evrede kalp yetersizliği olanlar günlük işlerde (yıkanma, soyunma, giyinme esnasında) bile nefes darlığı çekerler. Kalp yetersizliğinin son dönemlerine doğru istirahatte bile nefes darlığı olur.

Vücutta fazla su ve tuz tutulmasına bağlı olarak ilk dönemlerde kalp yetersizliği hastalarının kiloları artar. Ancak hastalık ilerledikçe, kullanılan ilaçların yan etkileri ve sindirim sistemi bozukluklarından dolayı kalp yetersizliği hastalarının beslenmeleri bozulur ve kilo vermeye başlarlar.

Kalp yetersizliğinin tek bir tanı yolu yoktur ancak en önemli ve en yaygın tanı yöntemi ekokardiyografidir. Kalp yetersizliği şüpheniz varsa ekokardiyografi yaptırmak için randevu ve bilgiyi BU LİNKTEN alabilirsiniz.

Kalp yetersizliği düzelir mi?

Kalp yetersizliği tedavi edilebilen, şiddeti azaltılabilen bir hastalıktır. Ancak ne yazık ki çoğu zaman tam olarak ortadan kaldırılması ve düzeltilmesi genelde söz konusu değildir. Kalp krizine bağlı kas hasarı veya kapak hastalıklarına bağlı kalp büyümesi genelde kalıcıdır. Kapak hastalığının erken evrelerinde kapaktaki bozukluğun zamanında tedavi edilmesiyle tam olarak düzelebilir.

Çoğu kalp yetersizliği hastası uygun tedavi altında yıllarca normal yaşamlarına – işlerine devam edebilirler. Zaten günümüzde kalp yetersizliği çok etkin bir şekilde tedavi eden ilaçlar ve ilaca ilave tedavi seçenekleri mevcuttur.

Kalp yetersizliğini nasıl tedavi ederiz?

Kalp yetersizliği tedavisinde iki amacımız vardır;

  1. Kalp yetersizliğinin yol açtığı belirtileri gidermek, hastayı rahatlatmak,
  2. Kalp yetersizliğine bağlı ölüm riskini azaltmak ve yaşam süresini uzatmak.

Bazı tedaviler sadece birinci hedefte başarı sağlarken, bazı tedaviler yaşam süresini de uzatabilmektedir.

Kalp yetersizliğinin tedavisinde öncelikle yetersizliğe neden olan kalp hastalığının saptanması ve eğer mümkünse bu durumun giderilmesi, hafifletilmesi gereklidir. Örneğin ileri derecede bir kapak darlığı varsa, kapağın onarılması veya protez kapak takılması, veya kalp yetmezliği koroner damarlar hastalığına bağlıysa söz konusu damarların stent girişimiyle veya bypas cerrahisi ile tedavi edilmesi gerekebilir. Ayrıca ritim bozukluklarına bağlı kalp yetersizliklerinde ritim bozukluğunun uygun şekilde tedavi edilmesiyle kalp yetersizliği ciddi oranda hafifletilebilir hatta ortadan kaldırılabilir.

Kalp yetersizliğinde hipertansiyon kontrolü çok önemlidir. Yüksek kan basıncı kalbe ilave yük getirir ve kalp yetersizliğini tetikler. Tanyion ilaçlarınızı ihmal etmeyin. Kalp yetersizliğinde kullandığımız tansiyon ilaçları farklı olabilir; dikkat edin.

Kalp Yetersizliği olan hastalara öneriler:

Kalp yetersizliği tedavisinde hekim kadar, hastanın kendisine de görev ve sorumluluk düşmektedir.

Her hastanın tedavisi hastanın bünyesine göre kardiyoloji doktoru tarafından düzenlenmeli ve sık sık gözden geçirilmelidir. Bir hastaya yararlı olan bir tedavi başka bir hasta için zararlı olabilir.

Bünyenizin gereksinimlerine ve hastalığın şiddetine göre ilaç çeşidi ve dozlarının da zaman zaman değiştirilmesi gerekecektir. Üç ayda bir kontrolde olmanızı öneririz.

Fazla kilolar ve tuzlu yemek kalp yetersizliğini artırır.

Tansiyonunuz 120 / 80 mmHg olmalıdır. Üzerindeki değerler kalp yetersizliğini tetikleyebilir.

Kilonuzu düzenli takip edin, bir hafta içinde 1 kg dan fazla artış vücutta fazla su ve tuz biriktiğinin işareti olabilir. İlaçlarınızın yeniden ayarlanması gerekecektir; kalp doktorunuzu haberdar edin.

Kalp yetersizliği tedavisinde hemen hemen vazgeçilmez olan idrar söktürücü ilaçlar (diüretikler) bazen elektrolit kaybına ve halsizliğe sebep olabilir; potasyum ve magnzeyum içeren bolca yeşil sebze ve meyve tüketin.

Başka nedenle yeni bir ilaç kullanmanız gerektiğinde kalp doktorunuzu haberdar edin. Bazı ilaçlar kalp yetersizliğini tetikleyebilir ve tedavisini zorlaştırabilir. Özellikle romatizma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kalp yetersizliğini artırabilir.

Sigara içiyorsanız hemen bırakmanız kalbinize yapacağınız en büyük iyiliktir. Sigara kalbinize ilave zararlar verir, yeni kalp krizi riskinizi artırır. Alkol tüketiminizi en aza indirin veya en iyisi alkolden vazgeçin.

Günlük idrar miktarınızı takip edin. Bariz azalma varsa kalp doktorunuzu haberdar edin.

Kolesterol yüksekliği ve diyabet (şeker hastalığı) tedavisinin çok daha titiz ve etkin bir şekilde yapılması gereklidir, kontrollerinizi aksatmayın.

Zatürre (pnömokok) aşısı ve her yıl sonbahar aylarında grip (influenza) aşısı olmayı ihmal etmeyin.